СпанаќКаков вкус има?
Младиот спанаќ има благ вкус и сличен е со зелената салата. Зимскиот има посилен вкуспоради оксалатите кои се наоѓаат во рачката и задебелувањето на листот.
Што содржи?
Одличен извор е на фолна киселина, витамин А и Ц, како ивитамин Б комплекс. Богат е со железо и магнезиум но и со витамин Е.
Како да го користите?
Иако младиот спанаќ се користи свеж во салати, сепак обично сеподготвува барен десетина минути во солена вода. Вредната содржина ќе се спаси ако се обарува на пареа. Се приготвува секогаш непосредно пред употреба, бидејќи откако еднаш термички ќе сеобработи, не треба да се загрева повторно заради формирањето на нитрати.
Келераба
Каков вкус има?
Иако е од семејството на зелки, со своето задебелено стебло и корен, повеќеличи на репа. Има неутрален вкус и лисјето и коренот, но кога ќе се обработи термички, добива слаткастанота.
Што содржи?
Јаболкото на келерабатасодржи протеини, растителни масла, шеќер, целулоза и минерали, а изобилува и со витамин Ц. Тој има малку витамин Б1. Вомладите листови и стеблотоима и каротин фосфор, а и повеќе витамини и минерални соли, отколку кај плодот.
Како да ја користите?
Од свежата келераба се прават стапчиња за грицкање, треба половина час за да се обари целата, и исецкана да се бари околу десет минути. Вкусна е и ако се бари на пареа, динстана или печена во рерна. Таа е идеална како прилог на месо и неопходна состојка во вегетаријанската кујна.
Грашок
Каков вкус има?
Младиот грашок е нежен, сосладок вкус, а оној кој стоел вофрижидер е поинаков.
Што содржи?
Извор е на јаглехидрати и диетални влакна, фруктоза и гликоза. Има висок процент на протеини, масти и лецитин. Тоје одличен извор на витамин Б, но исто така содржи витамини Ц, Е и А.
Како да го користите?
Младиот грашок се готви во малку вода, до 10 минути, со додавање накромид и младо јагнешко или телешко месо. Кога се додава во салати,сеподготвува на пареа.
Зелена салата - пуперка
Каков вкус има?
На неа мислиме обично кога ќе се каже зелена салата. Има благ вкус и е идеална за комбинација со салати сопосилен вкус, како што е радичот (вид лук) и дабовителистови.
Што содржи?
Во зелената салата има калиум, фосфор, калциум, магнезиум,витамин Ц, каротен (провитамин А), витамин Е, Б1, Б2, Б6 и ниацин. Надворешнителисја на зелената салата имаат двојно повеќе витамин Ц отколкувнатрешните.
Како да ја користите?
Одлично се согласува со пикантни сосови а класичен прелив за салатата путерка е оној од оцет, масло и зачински тревки. Ќе биде вкусна ако сепрелее со јогурт. Путерката секогаш прелејте ја пред сервирање, во спротивноќе стане млитава. Нејзините лисја не треба да се сечат,туку само да се кинат. Се користатцврсти, зелени лисја и мекото срце, но количеството на витамини се намалува кон нејзиното срце.
Блитва
Каков вкус има?
Листовите на блитвата се благи, прилично со неутрален вкус, што јаправи идеална за комбинирање со компири или како прилог на јадења одриба.
Што содржи?
Блитвата е богата со протеини и минерали, и како и сите видови лиснатзеленчук е еден од нискокалоричните видови храна, во 100 грама варена и исцедена блитва има само 20 калории. Таа содржи магнезиум, железо и витамини Б и Ц.
Како да ја користите?
Блитвата во фрижидер може да стои до една недела. Пред подготовка, листовите треба добро да се измијат под млаз вода. За да се зачуваат хранливите состојки, доволно е да се варат 5-7 минути. Можете да ја подготвите како спанаќот и добро се сложува со интензивниот вкус и арома на лук и лимонска киселина.
Влашец
Каков вкус има?
Најмалиот од сите видови на кромид, влашецот се смета занајпрефинет. На јадењата имдава посебен вкус, со извеснанота на свежина која другите видови ја немаат.
Што содржи?
Свежите листови содржат многу големо количество навитамини А и Ц, помалку витамин Б,а од минералите се застапени фосфорот и железото.
Како да го користите?
За храна и зачин се користатситно исецкани листови. Најмногу се користи во француската кујна како префинет и пријатен аромат, но и за декорација на јадења. Ситно исецкан се додава во супи, зеленчукови јадења и сосови, особено оние базирани на јајца или јогурт. Долготоварење ја уништува неговата специфична арома, па затоа е најдобро да се додава на крајот на подготвување на оброкот или пред сервирањето. Влашецот се додава во разни топли и ладни јадења, салати, омлети, ориз и пилешко.
Брокула
Каков вкус има?
Брокулата има подискретен вкусов од други видови зелки на кои им припаѓа. Во споредба со карфиолот, брокулата има нешто посилен вкус. Во исхраната се користи сурова, варена или само како зачин. Интересно е тоа што варената брокула е похранлива отколку свежата.
Што содржи?
Освен изобилство од растителни влакна, брокулата е право богатство на витамини, посебно А и Ц и се потврдува присуството на минерали: калиум, калциум и магнезиум. Брокулата содржи јаглехидрати, фолна киселина и фосфор. Бидејќи содржи малку калории, а многу корисни состојки,се препорачува во диеталната исхрана, но исто така е поволна и во исхраната на бремените жени.
Како да ја користите?
Свежата брокула може да се чува и до една недела во отворен пластичен сад во фрижидер. Пред да ја ставите во фрижидер, не ја мијте бидејќи водата би влијаела брокулата да ја изгуби свежината и квалитетот. Краткосе готви и е добра кога ќе се посипе со масло, сусам, маслиново масло и сок од лимон.
Што содржи?
Одличен извор е на фолна киселина, витамин А и Ц, како ивитамин Б комплекс. Богат е со железо и магнезиум но и со витамин Е.
Како да го користите?
Иако младиот спанаќ се користи свеж во салати, сепак обично сеподготвува барен десетина минути во солена вода. Вредната содржина ќе се спаси ако се обарува на пареа. Се приготвува секогаш непосредно пред употреба, бидејќи откако еднаш термички ќе сеобработи, не треба да се загрева повторно заради формирањето на нитрати.
Келераба
Каков вкус има?
Што содржи?
Јаболкото на келерабатасодржи протеини, растителни масла, шеќер, целулоза и минерали, а изобилува и со витамин Ц. Тој има малку витамин Б1. Вомладите листови и стеблотоима и каротин фосфор, а и повеќе витамини и минерални соли, отколку кај плодот.
Како да ја користите?
Од свежата келераба се прават стапчиња за грицкање, треба половина час за да се обари целата, и исецкана да се бари околу десет минути. Вкусна е и ако се бари на пареа, динстана или печена во рерна. Таа е идеална како прилог на месо и неопходна состојка во вегетаријанската кујна.
Грашок
Каков вкус има?
Што содржи?
Извор е на јаглехидрати и диетални влакна, фруктоза и гликоза. Има висок процент на протеини, масти и лецитин. Тоје одличен извор на витамин Б, но исто така содржи витамини Ц, Е и А.
Како да го користите?
Младиот грашок се готви во малку вода, до 10 минути, со додавање накромид и младо јагнешко или телешко месо. Кога се додава во салати,сеподготвува на пареа.
Зелена салата - пуперка
Каков вкус има?
Што содржи?
Во зелената салата има калиум, фосфор, калциум, магнезиум,витамин Ц, каротен (провитамин А), витамин Е, Б1, Б2, Б6 и ниацин. Надворешнителисја на зелената салата имаат двојно повеќе витамин Ц отколкувнатрешните.
Како да ја користите?
Одлично се согласува со пикантни сосови а класичен прелив за салатата путерка е оној од оцет, масло и зачински тревки. Ќе биде вкусна ако сепрелее со јогурт. Путерката секогаш прелејте ја пред сервирање, во спротивноќе стане млитава. Нејзините лисја не треба да се сечат,туку само да се кинат. Се користатцврсти, зелени лисја и мекото срце, но количеството на витамини се намалува кон нејзиното срце.
Блитва
Каков вкус има?
Што содржи?
Блитвата е богата со протеини и минерали, и како и сите видови лиснатзеленчук е еден од нискокалоричните видови храна, во 100 грама варена и исцедена блитва има само 20 калории. Таа содржи магнезиум, железо и витамини Б и Ц.
Како да ја користите?
Блитвата во фрижидер може да стои до една недела. Пред подготовка, листовите треба добро да се измијат под млаз вода. За да се зачуваат хранливите состојки, доволно е да се варат 5-7 минути. Можете да ја подготвите како спанаќот и добро се сложува со интензивниот вкус и арома на лук и лимонска киселина.
Влашец
Каков вкус има?
Што содржи?
Свежите листови содржат многу големо количество навитамини А и Ц, помалку витамин Б,а од минералите се застапени фосфорот и железото.
Како да го користите?
За храна и зачин се користатситно исецкани листови. Најмногу се користи во француската кујна како префинет и пријатен аромат, но и за декорација на јадења. Ситно исецкан се додава во супи, зеленчукови јадења и сосови, особено оние базирани на јајца или јогурт. Долготоварење ја уништува неговата специфична арома, па затоа е најдобро да се додава на крајот на подготвување на оброкот или пред сервирањето. Влашецот се додава во разни топли и ладни јадења, салати, омлети, ориз и пилешко.
Брокула
Каков вкус има?
Што содржи?
Освен изобилство од растителни влакна, брокулата е право богатство на витамини, посебно А и Ц и се потврдува присуството на минерали: калиум, калциум и магнезиум. Брокулата содржи јаглехидрати, фолна киселина и фосфор. Бидејќи содржи малку калории, а многу корисни состојки,се препорачува во диеталната исхрана, но исто така е поволна и во исхраната на бремените жени.
Како да ја користите?
Свежата брокула може да се чува и до една недела во отворен пластичен сад во фрижидер. Пред да ја ставите во фрижидер, не ја мијте бидејќи водата би влијаела брокулата да ја изгуби свежината и квалитетот. Краткосе готви и е добра кога ќе се посипе со масло, сусам, маслиново масло и сок од лимон.
No comments:
Post a Comment